Peilstokken

Peilstokken N.A.P.

De watersnood in 1916 is bij de meeste inwoners bekend als een grote ramp voor het dorp. De Havendijk werd toentertijd zwaar getroffen door deze ramp.

Vanaf 1886 met de aanleg van de Nieuwe Haven werd de Havendijk langzaam bebouwd. De huisjes op de Havendijk waren veelal van hout, geplaatst boven en naast de 3 meter hoge dijk. De huizen en de houten afslag op de kop van de dijk waren niet bestand tegen de watervloed die op 13 en 14 januari 1916 vanuit de Zuiderzee kwam. De lessen die geleerd zijn van deze ramp zien we nu nog steeds terug in de afsluitdijk en de latere inpoldering van de Zuiderzee, nu het IJsselmeer en randmeren.

Afgelopen week is door de Geo Meetdienst de waterstand van 1916 uitgemeten op de huizen van de Havendijk, Oude Haven en havenzijde van de Hoekstraat. Er zijn peilstokken opgehangen met de markering erop vermeld. De bordjes hangen precies op 3,25 meter NAP, de hoogste waterstand in 1916. Tot op heden was alleen de onderkant van Koningin Wilhelmina’s jas (beeld bij de Nieuwe Haven) het meetpunt van de ramp in ons dorp. Nu is het duidelijker zichtbaar op de huizen. Ook op Museum Spakenburg is een markering aangebracht.

De bewoners van de Havendijk hebben het laatste jaar niet stil gezeten en hebben ook de historie van hun huizen vastgelegd op een bord. Deze borden zijn alleen zichtbaar tijdens de Visserijdagen elk jaar in september. De markering van de watersnood zal altijd zichtbaar zijn. Zo geeft een burgerinitiatief Spakenburgs cultuurerfgoed een gezicht.

De bordjes zijn door nieuwe vorm ontworpen en door ReproWK geprint.

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=5dFVI49wCRM’]

[yframe url=’http://www.youtube.com/watch?v=GQHXYMEQSOw’]

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *