Uit Moestuin en Vuronger

image

Afgelopen twee jaar mocht ik meewerken aan het eerste kookboek met lokale recepten. Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en Zevenhuizen hebben hun pareltjes op gebied van voedsel en gerechten laten zien. Talloze mensen hebben meegewerkt om zowel oude als nieuwe recepten aan te dragen. Winnifred de Vos en Anne Asselbergs hebben alles verzameld tot een mooie combi, historie en modern koken is vermengd tot mooie verhalen en recepten.

Er is gekookt en in de weekenden gefotografeerd. Veel locaties in ons dorp zijn bezocht, boomgaarden, boerderijen, moestuinen en bedrijven in de foodsector. Dit alles heeft geresulteerd in een luxe kookboek uitgegeven door WK Creatieve Communicatie. Vanaf 1 mei is dit boek te koop. Ik heb de fotografie voor mijn rekening genomen, verder heb ik de grafische opmaak mogen doen, dit gedeeltelijk bij WK en gedeeltelijk thuis. Kortom komt er een einde aan een zeer boeiend en creatief project dat twee jaar in beslag nam.

Het boek is binnenkort te verkrijgen bij Bruna van de Geest, het Baken en bij WK. Hier de link naar de website van het boek.

Persbericht

Op 30 april 2015 verschijnt een boek dat verschillende facetten van het leven in een dorp-met-een- verhaal combineert. Dat ‘dorp’ is de gemeente Bunschoten, waar zowel met landbouw, veehouderij en visserij, als met toerisme en grootschalige ambulante handel een bijzonder karakter aan de regio Eemland wordt gegeven. Specifieke ontwikkelingen hebben in de loop der jaren geleid tot grote veranderingen en zo zijn bijvoorbeeld eetgewoonten in een totaal ander daglicht komen te staan. Reden voor een bijzondere uitgave, onder de titel ‘Uit Moestuin en Vuronger’, waarin naast vroegere en hedendaagse manieren van koken – van boerenkeuken en scheepsvooronder tot hoogwaardig restaurant – ook plaatselijke bedrijvigheid, cultuur en historie aandacht krijgen.

Het boek bevat 208 pagina’s en wordt uitgebracht in full colour, met hard back cover en leeslint. Pieter de Vos tekende voor de fotografie, Anne Asselbergs voor de bereiding van gerechten en styling en Winnifred de Vos voor de teksten en interviews. WK Creatieve Communicatie nam de uitgave, druk, technische realisatie en marketing op zich. ‘Uit Moestuin en Vuronger’ bevat recepten uit de culinaire historie van Bunschoten, Spakenburg, Eemdijk en de buurtschap Zevenhuizen, maar vooral tal van inspirerende nieuwe gerechten, op basis van soortgelijke ingrediënten. Daarnaast vertelt het boek verhalen en anekdotes uit heden en verleden van de ooit zo gesloten gemeenschap, die een toekomst vond in handelsgeest en innovatie en letterlijk ‘de markt’ veroverde met nationale en internationale ondernemingen. Chef-koks van plaatselijke restaurants, bakkers, tuinders, brood-, vis- en boerenbedrijven, jagers, molenaars en talloze inwoners stelden voor dit unieke kookboek hun favoriete recepten beschikbaar. De maaksters van het boek vulden ‘de gaatjes’ met eigen kooksuccessen en legden hun oor te luisteren bij historici en bevolking. Zo ontstond een soort gezamenlijk dorpsproject, met een – in eerdere opzichten – kleurrijk resultaat. ‘Uit Moestuin en Vuronger’ geeft zowel een smaakmakend als cultureel beeld van een samenleving, die ooit bestond uit boeren en vissers. Van een dorp met stadsrechten, dat de kool en de geit letterlijk lang spaarde, maar zich opwerkte tot een centrum van ultramoderne bedrijvigheid en technologie. Een plaats die – met recht – ‘de smaak’ te pakken kreeg!

 

Geef een antwoord